Szkolenie Practiced Barista w Trzebini
22.09.2020
Kilkugodzinny program obejmował zajęcia teoretyczne i praktyczne. W pierwszym etapie szkolenia uczestnicy poznawali zasady pracy ekspresu ciśnieniowego do parzenia kawy, zwrócono również uwagę na przepisy BHP oraz porządek dotyczący stanowiska pracy baristy. Młodzież została zapoznana z pracą i czynnościami ekspresu takimi jak: parzenie kawy Espresso, Latte i Cappuccino. W części teoretycznej szkolenia prowadzący wyjaśnił różnice między młynkami manualnymi i automatycznymi oraz zasady spieniania i teksturowania mleka. W części praktycznej uczestnicy szkolenia poznali podstawy kawy latte art., a następnie tworzyli tła do rysunków, ćwiczyli podstawowe wzory oraz techniki etching (malowanie rysikiem). Napoje kawowe, które przyrządzali uczestnicy zostały szczegółowo omówienie. Na zakończenie szkolenia odbył się konkurs dotyczący samodzielnego parzenia kawy. Zdobywca pierwszego miejsca otrzymał oryginalną filiżankę do espresso i paczkę profesjonalnej kawy, a każdy z uczestników – prestiżowy certyfikat Practiced Barista wydany przez Warsztaty Kawowe oraz Europejskie Centrum Gastronomii.