UCZEŃ III KLASY BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA WYRÓŻNIONY W KONKURSIE WOJEWÓDZKIM „SPRAWNY W ZAWODZIE KUCHARZ”

28.04.2023

 

Placki ziemniaczane, prosta potrawa przygotowywana ze startych ziemniaków  to popularne danie w wielu krajach, szczególnie w Europie Wschodniej. Z przygotowaniem tej tylko  z pozoru prostej potrawy zmierzyli się uczestnicy konkursu „Sprawny w zawodzie 2023  - kucharz”. Wyróżnienie dla ucznia klasy III Branżowej Szkoły I Stopnia w Trzebini

Konkurs składał się z dwóch etapów teoretycznego  czyli rozwiązanie  testu  zawierającego 40 pytań oraz części praktycznej. W tegorocznej edycji konkursu uczestnicy musieli przygotować placki ziemniaczane z pieczarkami i surówką z kiszonej kapusty. Jury oceniało nie tylko smak i wygląd potrawy, ale bacznie śledziło cały proces przygotowania potrawy. Suma punktów z teorii i praktyki decydowała o wynikach konkursu.

Bartosz Gagat kształcący się w zawodzie kucharz uczeń klasy III Branżowej Szkoły I Stopnia w Trzebini  zdobył wyróżnienie w kolejnej edycji Wojewódzkiego  Konkursu „Sprawny w zawodzie kucharz”.  Młodzi kucharze wykazali się profesjonalizmem przy pracy i wiedzą teoretyczną na wysokim poziomie, a różnice punktowe w czołówce były niewielkie. Gratulujemy Bartoszowi czwartego miejsca.