UCZEŃ III KLASY BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA WYRÓŻNIONY W KONKURSIE WOJEWÓDZKIM „SPRAWNY W ZAWODZIE KUCHARZ”
28.04.2023
Placki ziemniaczane, prosta potrawa przygotowywana ze startych ziemniaków to popularne danie w wielu krajach, szczególnie w Europie Wschodniej. Z przygotowaniem tej tylko z pozoru prostej potrawy zmierzyli się uczestnicy konkursu „Sprawny w zawodzie 2023 - kucharz”. Wyróżnienie dla ucznia klasy III Branżowej Szkoły I Stopnia w Trzebini
Konkurs składał się z dwóch etapów teoretycznego czyli rozwiązanie testu zawierającego 40 pytań oraz części praktycznej. W tegorocznej edycji konkursu uczestnicy musieli przygotować placki ziemniaczane z pieczarkami i surówką z kiszonej kapusty. Jury oceniało nie tylko smak i wygląd potrawy, ale bacznie śledziło cały proces przygotowania potrawy. Suma punktów z teorii i praktyki decydowała o wynikach konkursu.
Bartosz Gagat kształcący się w zawodzie kucharz uczeń klasy III Branżowej Szkoły I Stopnia w Trzebini zdobył wyróżnienie w kolejnej edycji Wojewódzkiego Konkursu „Sprawny w zawodzie kucharz”. Młodzi kucharze wykazali się profesjonalizmem przy pracy i wiedzą teoretyczną na wysokim poziomie, a różnice punktowe w czołówce były niewielkie. Gratulujemy Bartoszowi czwartego miejsca.